Go to Home!

Николай Дубаров - Биография

25.04.1955г. - Роден в гр. Бургас
1976г. - Завършва Художествена гимназия в гр. Казанлък
1982г. - Завършва Национална Художествена Академия гр. София, специалност “Монументални изкуства”
1979г. - Специализира в гр. Флоренция, Италия
1982 - 1989г. - Работи по реализацията на много монументални произведения в обществени сгради на територията на цялата страна
1983г. - Приет е за член на Съюза на Българските Художници
1988 - 1991г. - Работи като главен художник на Община Царево
1989г. - Специализира в гр. Москва, Русия
от 1991г. - Работи като свободен художник

Николай Дубаров работи изключително в областта на монументалните изкуства - мозайка, витраж, фреско, секо, монументална пластика, интериорен и екстериорен дизайн. Професионалните му търсения са свързани с намирането на съвършения синтез между архитектурата и изобразителното изкуство, хармония, която е в основата на неговото творчество. За това отделните му произведения винаги са неразделна част от средата, в която се намират, а цялостните интериори и екстериори, които създава са едни завършени произведения на изкуството.

Авторът е реализирал над 30 самостоятелни монументални произведения в различни техники, цялостния дизайн на множество обществени и публични пространства, офиси, хотели, ресторанти и частни домове, най-новите, сред които са в Бургаски Свободен Университет, Крайморски парк Царево, Дружество “Нефтохим” АД Бургас, Комплекс “Макси” София, Хотел “Явор Палас” Слънчев бряг, Комплекс “Манастира” Св. Влас, Хотел “Мираж” Бургас и много други. Участвал е в множество изложби и конкурси на национално и международно ниво.